Министърът на икономиката Кирил Петков  отговаря на въпроси на граждани

...
Министърът на икономиката Кирил Петков  отговаря на въпроси на граждани
Коментари Харесай

Петков: Обмисляме топ борд за иновации с успешните българи по света

Министърът на стопанската система Кирил Петков  дава отговор на въпроси на жители и медии.

Въпросите към него може да задавате както по време на излъчването, по този начин и в авансово оповестени коментари под видео анонса на министъра в страницата на Министерския съвет: https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria

Какви тласъци се дават от страната за нововъведения, по какъв начин да бъдат подтиквани компаниите да развиват нововъведения, допустимо ли е страната да подтиква стартъпи, бе един от въпросите.

Ето какво отговори Кирил Петков:

Ние сме дребна стопанска система и това ни е единственият метод да станем богата страна. Да уточня какво имаме поради пред нововъведения - доста е значима връзката с пазара. Ако сме единствено на ниво  научни изобретения, ще харчим доста пари за неща, които може да не видят бял свят. От друга страна - в случай че няма такива изобретения, ще сме измежду по-бедните страни. Затова би трябвало да мислим по какъв начин тези изобретения да въдат въведени.

Много сполучлив модел има в Харварския университет, описа ми го български академик, която има сполучлива кариера там. 30% от нейния бюджет тя би трябвало да го финансира от работа с компании - да обикаля фирмите, да беседва с тях. Но също така би трябвало да разгласява най-малко две публикации в топ журнали от вида на " Нейчър ". Трябва да върви и работата й със студентите.

Като се заложи подобен вид тласъци и структури на мислене, учените отиват към компаниите. Когато приказваме за нововъведения, става дума за решение на действителни проблеми на бизнеса.

Но нововъведения не се вършат, докатко си на плажа, спокоен си. Иновираш, когато си с " вилица, опряна до врата ", както споделяше един мой професор.

С министър Денков мислихме доста и взехме решение, че най-смислено би било Агенцията на нововъведения да влезе в министерството на стопанската система, дружно с  ББР, БАЕЗ, Малки и междинни предприятия - цялата тази система да работи за дребните предприятия.

Освен това да създадем топ ръб, на който да поканим сполучливите българи от целия свят. Това го вършат в доста страни. Когато си събереш най-хубавите хора от целия свят и им дадеш опция да вземат решения - кой е съответният министър няма толкоз огромно значение. Когато приказваме за тласъци и нововъведения - това е екосистема, която би трябвало да се подреди.

Ето образец - стартира строенето на новата фабрика на Макском в Пловдив. Тя ще стане номер 1 производител на електрически колелета в Европейски Съюз, цените на някои от моделите стигат до 4000 евро. Говорим за доста висока добавена стойност, затова  и заплатите са високи, сподели министър Кирил Петков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР